Postani mentor podjetnim dijakom!

Razpis za mentorje v šolskem letu 2016/17

Ustvarjalnik uči dijake, kako zaslužiti s tem kar radi počnejo. To dosegamo preko mreže krožkov, na katerih izkušeni podjetniki pomagajo dijakom do njihovega prvega posla. V tem procesu se naučijo neprecenljivih veščin, s katerimi gredo lažje skozi življenje. Naši programi so se izvajali že več kot na tretjini slovenskih srednjih šol in se sedaj širijo naprej po Evropi. Naše ekipe so pridobivale investicije, zmagale številna mednarodna startup tekmovanja, bile povabljene v pospeševalnike in sprejete na najbolj prestižne univerze navkljub mladim letom.

Ustvarjalnik je mreža podjetniških krožkov, ki potekajo na srednjih šolah po Evropi. Na njih se srečujejo dijaki enkrat tedensko po pouku in ob podpori mentorja – mladega podjetnika razvijajo svojo prvo poslovno idejo. Na Ustvarjalniku smo razvili metodologijo dela, ki dijakom pomaga zagnati svoj prvi posel v enem letu in jih tako pripravi na negotovo prihodnost.

S krožki se ukvarjamo že šest let. S tem ko se naš program širi, iščemo nove ljudi, ki bi se pridružili naši mentorski ekipi.

Naš program dijake vodi od prvih korakov podjetniškega razmišljanja, do izvedbe lastnega posla, zaslužka prvih dveh evrov in predstavitve svojih dosežkov na tekmovanju ob zaključku leta. Mi verjamemo, da prav taka praktična izkušnja manjka v izobraževalnem sistemu, ki deluje danes.

Vloga mentorja

Mentorji so mladi podjetniki, ki imajo za sabo že nekaj podjetniških izkušenj in so jih pripravljeni deliti z dijaki. Z njimi se srečujejo enkrat tedensko po dve šolski uri.

Pri delu sledijo preizkušenemu učnemu načrtu. Le-ta vsebuje konkretne praktične izzive, ki jih morajo dijaki izpolniti na določenem srečanju. Na primer: “Slikaj se z županom!”. Vsi izzivi so že v naprej pripravljeni, tako da se mentor na samih srečanjih lahko osredotoči izključno na zabavni in poučni del procesa. S takimi nalogami mentorji dijake lahko naučijo pomembnih lekcij, jih pripravijo za naslednje zahtevnejše preizkuse…

Vsak ustvarjalnikov krožek začne posel in s tem ustvari svoje prve prihodke.

Verjamemo da so praktične izkušnje edini način, preko katerega se lahko učimo podjetništva, zato je glavni cilj krožkov, da dijaki zaženeje svoj prvi posel in z njim nekaj zaskužijo. Ne zaradi denarja sameg temveč zaradi izkušnje, ki jo ta dosežek prinese. Če dijakom to uspe enkrat, jim bo uspelo tudi v prihodnje.

Od mentorjev se pričakuje, da bodo s svojo skupino delali na izvedljivih idejah, ki izhajajo iz dijakovih znanj, spretnosti, interesov, hobijev in navdušenja. Nato jih mentorirajo do uspeha z uporabo naše nagrajene metodologije, ki temelji na principih slikovnega razmišljanja, prototipiranja in vitkega podjetništva. Te metodologije so prav tako priskrbljene mentorjem, sami pa jih lahko uporabljajo po svojem občutku.

Verjamemo, da je podjetništvo zelo dober način za posredovanje širokega spektra znanja in življenjskih spretnosti mladim osebam – katalitične izkušnje, ki spremenijo njihva življenja na številnih področjih. Mentor deluje kot vzornik, starejši brat/sestra in zaveznik dijakom, pred katerimi stojijo še številne življenjske odločitve. Biti mentor je leto dolga zaveza, ki spremeni življenja dijakov za zmeraj.

Kdo je lahko mentor

Vsakdo, ki ima vsaj nekaj izkušenj z zagonom posla je lahko mentor. Iščemo mlade ljudi, s katerimi se dijaki lahko poistovetijo in ki so se pripravljeni obvezat za obdobje vsaj enega leta (september-maj). Najpomembnejši faktor je motiviranost in pripravljenost postati del tega gibanja.  Vsi mentorji dobijo učni načrt ter gredo preko našega izobraževanja, zato izkušnje z učenjem niso potrebne (smo pa veseli kandidatov s takim znanjem). Naši mentorji prihajajo iz vseh starostnih skupin, večinoma pa so stari od 22 do 28 let, vodijo svoja majhna podjetja, so freelancer-ji ali  študenti ekonomskih smeri.

Obveza mentorja

Od naših mentorjev pričakujemo (1) udeležbo na mentorskem treningu, ki ga organiziramo pred pričetkom šolskega leta, (2)  zavezo, da bodo vodili podjetniški krožek na svoji šoli enkrat tedensko od septembra do maja (razumemo, da ni mogoče imeti čas vsak teden, vendar pričakujemo da se mentorji v večji meri držijo urnika), (3) zagon dejanskega posla s svojo skupino dijakov in predstavitev le-te na tekmovanju ob zaključku leta.

Kaj dobiš v zameno

Čeprav verjamemo, da ima delo mentorja vrednost že samo po sebi, saj ponuja pomembno življensko izkušnjo, se prav tako trudimo mentorjem ponuditi kar največ. Vsi mentorji prejemajo denarno nagrado v višini 100 evrov/mesec za opravljeno delo ter so vabljeni na številna izobraževalna in zabavna srečanja, ter srečanja namenjena mreženju in ustvarjanju novih poznanstev. Usvarjalnik redno obiskujejo govorci svetovnega kova, s katerimi lahko pridejo mentorji v stik, prav tako pa za nas pripravijo tudi zanimiva predavanja. Trenutni mentorji so mnenja, da je to največja prednost tega dela. Poleg tega so mentorji vabljeni, da se udeležijo letnega študijskega obiska Silicijeve doline. Mentor zmagovalne ekipe pa se potovanja v startup deželo udeleži brezplačno.

Kako se prijaviš

Vsi zainteresirani se lahko prijavite preko spletnega obrazca dostopnega na bit.ly/umentorji. Z vsemi prijavljenimi bomo opravili razgovore in najboljše povabili k sodelovanju. Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo Jernej Pangeršič, na elektronskem naslovu pisarna@ustvarjalnik.org